Scientific Online Resource System

Bulgarian Review of Ophthalmology

Блестящите умове в историята на офталмологията - част 2

Ilian Shandurkov

Abstract

Алвар Гулщранд - единственият офталмолог, лауреат на Нобелова награда.

Роден на 5 юни 1862 г. в Ландскрона, Швеция. Баща му д-р Пер Алфред Гулщранд е главен общински лекар. Алвар Гулщранд получава основното си образование в Ландскрона и след това в Йонкопинг, където завършва гимназия през 1880 г. Той продължава висшето си образование в Университета на Упсала, a през 1885 г. заминава за една година във Виена, след което се завръща в Швеция и завършва медицина в Стокхолм през 1888 г. Защитава докторат през 1890 г. и през 1891 г. е поканен за лектор по офталмология.

През 1894 г. Гулщранд става първият професор по очни болести в Упсалския университет.

Шведската кралска академия на науките и Шведската медицинска асоциация удостояват Алвар Гулщранд през 1900 г. с награда за разработките му в областта на физичната и физиологична оптика.

Методите на Гулщранд за фокално осветление и най-вече изобретеният от него биомикроскоп (1911 г.) оказват решаващо дългосрочно влияние в развитието на съвременната офталмология. През същата 1911 той разработва и безрефлексен офталмоскоп, който също се оказва важен диагностичен уред.

През 1911 г. Алвар Гулщранд получава Нобелова награда за неговите разработки върху диоптричната система на окото. Заглавието на Нобеловата му лекция е: „How I found the mechanism of intracapsular accommodation` (Как открих механизма на интракапсуларната акомодация). Тя е изнесена на 11 декември 1911 г. в Стокхолм, Швеция.

Нобеловата награда е най-престижната световна награда за научни разработки в медицината и други области. Основана от Алфред Нобел, наградата се връчва ежегодно от 1901 г. До ден днешен Алвар Гулщранд остава единственият офталмолог, лауреат на престижната награда за своята работа в областта на офталмологията. Други именити офталмолози, които са били номинирани за наградата, са Хиалмар Шиотс (тонометър), Карл Колер (топикална анестезия) и Жул Гонен (отлепване на ретината).

Гулщранд става почетен доктор в университетите на Упсала, Йена и Дъблин и член на множество шведски и чуждестранни научни дружества. Той е член на Нобеловия комитет по физика към Шведската академия на науките от 1911 до 1929 г., като става негов председател от 1922 до 1929 г.

През 1927 г. Алвар Гулщранд получава Медала на Грефе, на Немското офталмологично дружество и е удостоен с титлата Emeritus Proffesor в Упсала.

Гулщранд умира в Стокхолм на 28 юли 1930 г.


Full Text
DOI: http://dx.doi.org/10.14748/bro.v0i3.5585

Refbacks

Font Size


About The Author

Ilian Shandurkov
СОБАЛ "ВИЖЪН" - София
Bulgaria

|