Scientific Online Resource System

Bulgarian Review of Ophthalmology

Блестящите умове в историята на офталмологията - част 3

Ilian Shandurkov

Abstract

Чарлс Скепенс - считан за „бащата на съвременната ретинална хирургия`.

Чарлс Луис Скепенс е роден на 13 март 1912 г. в Мускрон, Белгия. Баща му също е лекар. Чарлс Скепенс започва да учи математика, но в последствие завършва медицина в Университета на Гент през 1935 г. Той специализира офталмология в Мурфилдс, в Лондон.

След инвазията на немците в Белгия през 1940 г., по време на Втората световна война, Скепенс става лекар в Белгийските въздушни сили. След капитулацията на Белгия той бяга във Франция и се присъединява към Френската съпротива. Арестуван е няколко пъти от Гестапо и накрая бяга в Англия. За борбата с фашистите и приносите си в офталмологията Чарлс Скепенс е удостоен с Ордена на почетния легион на Франция през 2006 г.

След края на войната Скепенс продължава медицинската си кариера в Мурфилдс, a през 1947 г. имигрира в Съединените американски щати и започва работа в Харвард. През 1949 г. той основава първата в света ретинална клиника и организира първата в света специализация по болести на ретината в Масачузетския университет. Скепенс основава научна лаборатория за изследване на ретиналните заболявания и Фондация „Ретина` през 1950 г. Днес тя е известна като Научен институт за очни изследвания „Скепенс` (Schepens Eye Research Institute), който е афилииран с Харвард и Масачузетския институт по очни и УНГ болести.

През 1967 г. Скепенс основава Ретинално дружество и става негов пръв президент от 1968 до 1969 г.

Скепенс има основен принос в развитието на офталмологията, като изобретява бинокуларния индиректен офталмоскоп, който се използва рутинно в офталмологичната практика до ден днешен. Това изобретение дава подем на ретиналната хирургия.

Той също е пионер в склеровгъващата хирургия при отлепване на ретината, като благодарение на тази хирургична техника успеваемостта за залепване на ретината се увеличава от 40 на 90 %.

По време на своята практика Чарлс Скепенс получава множество награди, a през 1999 г. е избран за един от десетте най-влиятелни офталмолози на двадесети век.

Проф. Скепенс умира на 28 март 2006 г. на 94-годишна възраст, като оставя след себе си над 360 научни труда и 170 обучени ретинални хирурзи.


Full Text
DOI: http://dx.doi.org/10.14748/bro.v0i4.5615

Refbacks

Font Size


About The Author

Ilian Shandurkov
СОБАЛ "ВИЖЪН" - София
Bulgaria

|