Scientific Online Resource System

Social Medicine

Катя Воденичарова на 90 години

от Редколегията на сп. „Социална медицина”

Abstract

Катя Воденичарова завършва класическия отдел на Втора девическа гимназия, a след това „Български език и литература" в СУ „Св. Кл. Охридски".
Работи 33 години в БНР, където участва в ръководството на „Детско-юношески предавания" и на „Хумор, сатира и забава". Автор е на радиопиеси, телевизионни пиеси, филми и книги с повести и разкази.
Творчеството ѝ е посветено предимно на децата. С нейното име са свързани популярни предавания като „Бате Райко Многознайко", „Хоп троп и художникът почти вълшебник", „Приказки за Радослав", „Кафе с автограф", „Дядовата ръкавичка", „Хумористично ателие", „Тромбата на Вили`.
През 1993 г., заедно с художника Теню Пиндарев, приемат поканата на проф. Колю Гаргов и се включват в кръга съмишленици на списание „Социална медицина`.
Късите трагикомични разкази на Катя Воденичарова и злободневните карикатури на художника Теню Пиндарев
определено допринасят за издигане на културното ниво на
списанието. В памет на проф. Кольо Гаргов през 2008 г.
Научното дружество по социална медицина издава книжка,
събрала 22 разказа на Катя Воденичарова и 33 карикатури на Теню Пиндарев под заглавие „Случки и смешки за разни болежки`, която получава награда на Националния литературен конкурс на медицинска тема за творби на автори немедици. Катя Воденичарова е носител на престижните национални награди: „Златна ракла" на едноименния телевизионен фестивал (1987 и 2006), Националната награда „Константин Константинов" (2007) и наградата „Петко Рачов Славейков" за цялостно творчество. По думите на Катя Воденичарова животът ѝ до сега е протекъл под знака на три основни девиза: първият: „Лодка, натоварена с храброст, не потъва!"; вторият: „Винаги печеля, освен когато
губя, но то не се брои"; третият: „Накрая всичко ще е ОК.
Ако не е ОК, значи не е свършило`.
Бъди здрава, Катя! Продължавай все така да радваш читатели от всички възрасти с откровение, деликатност и изискано слово. Честит юбилей!

Full Text
DOI: http://dx.doi.org/10.14748/sm.v0i1.4086

Refbacks

Font Size


|